Choď na obsah Choď na menu
 


Tuniak, zemiaková slama a marinovaná uhorka s bielou reďkovkou

31. 8. 2018

resized_dsc_0039.jpg

Ingrediencie: 

Tuniak:

  • 200 g tuniak
  • morská soľ
  • štvorfarebné korenie
  • olivový olej

Zemiaková slama:

  • 1 ks väčší zemiak
  • olej na vyprážanie
  • soľ

Marinovaná zelenina: 

  • 1 ks uhorka
  • 1 ks bieľa reďkovka
  • olivový olej
  • citrónový dressing 
  • soľ

Mrkové pyré:

  • 300 g mrkva
  • 50 g maslo
  • sushi ocot ( ryžový )
  • kryštálový cukor
  • soľ

 

POSTUP

Tuniak

Na vyhriatu panvicu dáme olivový olej. Tuniaka si osolíme a sprudka opečemie z obidvoch strán cca 20 sekún. Ak máte radšej prepečenejšieho tuniaka, môžete si nechať opiecť aj dlhšie. Na záver môžeme dochutiť štvorfarebným  korením.

Zemiaková slama

Zemiaky si očistíme a nakrájame na 1-2 milimetrové plátky. Plátky nakrájame na tenké rezančeky. Medzi tým si na panvici zohrejeme olej na vyprážanie. Nakrájané rezančeky obalíme do čistej utierky aby sme ich zbavili vlhkosti. Pozor! Nenechávajte zemiaky príliš dlho v utierke, aby nezhnedli. Do rozpáleného oleja postupne pridávame zemiaky. Keďzemiaky začnú chytať zlatistú farbu, slama je hotová. Vyberieme ich na kuchynskú papierovú utierku, aby sme ich zbavili oleja a podľa vlastnej potreby si ich dochutíme soľou.

Marinovaná zelenina

Očistíme si bielu reďkovku a naplátkujeme zo škrabkou a zblanšírujeme     (krátke ponorenie do vriacej vody) vo vriacej vode. Po vybratí ju musíme hneď zachladiť, najlepšie vložiť do ľadovej vody. Takto isto pripravíme aj šalátovú uhorku (uhorku šúpať nemusíme stačí opláchnuť).   Odšťavíme si 2 ks citrónu a za stáleho miešania pridávame práškový cukor podľa chuti a jednu kávovú lyžicu olivového oleja. Dressing nemôže byť príliš hustý, aby nám nevznikla poleva. Zblanšírovanú zeleninu si dochutíme dressingom a soľou.

Mrkovové pyré

Mrkvu si očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci rozpustíme maslo. Zľahka na masle orestujeme mrkvu.  Pridáme sushi ocot ( ryžový ), kávovú lyžičku kryštálový cukor a podlejeme vodou. Uvarenú mrvku vyberieme a rozmixujeme. Podľa hustoty podlievame štavou v ktorej sa mrkva varila. Dochutíme si to cukrom, soľou a sushi octom ( citrónovou štavou ). Ak chcete mať pyré jemné, môžete ho prepasírovať cez sitko.

Jedlo naservírujeme na tanier v prípade môžeme doaranžovať wasabi omáčkou.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

....

(Zita, 31. 8. 2018 20:20)

Tuniaka zrovna mam a to som rozmýšľala nad zajtrajším obedom. Ďakujeeem :)

Re: ....

(Milota, 31. 8. 2018 20:23)

Aj ja nad tým rozmýšľam hoci tuniaka nemám, asi zbehnem zajtra do obchodu. Už dlho sme si nedopriali takéto jedlo.

Re: ....

(Zita, 2. 9. 2018 15:13)

Tak teda ja som si dopriala tento vyborny recept ako vcerajsi obed a poviem vam ze to bolo dokonale. Este teraz sa vsetci olizujeme aj za usami. Dakujem tesim sa na dalsie recepty.

Re: Re: ....

(Admin, 4. 9. 2018 8:19)

Ďakujeme sne radi že vám chutilo.

....

(Iva, 31. 8. 2018 19:15)

tak tento recept vyzera bozsky zajtra pojdem na nakup a pustim sa do toho....

Re: ....

(Iva, 2. 9. 2018 15:15)

Tak teda recept som vyskúšala, môžem povedať že úplne ako na obrázku to nebolo, nakoľko som iba kuchár amatér, ale chuťovo to bolo dokonalé. Teším sa na ďalší recept.

Re: Re: ....

(Admin, 4. 9. 2018 8:18)

Ďakujeme, nebojte treba skúšať stále to bude iba lepšie.

rada

(Maja, 2. 9. 2018 17:54)

Dobrý deň, môžem poprosiť prosím vás radu, nevydarila sa mi tá zemiaková slama, chcela by som sa opýtať, ako dlho ste ju asi robili? Mne to najprv nič nerobilo a potom mi to iba zmäklo a takú divnú chuť to nabralo, malo to byť chrumkavé či takéto mäkké? Neviem či to som nenechala príliš hrubé, ďakujem Maja.

Re: rada

(Admin, 2. 9. 2018 18:38)

Treba tomu dať aspoň 2-3 minútky kým to začne chytať farbu a chrumkavieť. Nemá to byť mäkké vôbec má to byť skôr ako chipsy.

jeej

(Marka, 31. 8. 2018 19:28)

pááni to vyzerá famózne, teším sa keď to vyskúšam. Bude dnes aj ďalší recept?

Re: jeej

(Admin, 31. 8. 2018 19:33)

Budeme sa snažiť recepty pridávať pravidelne. Dnes máme v pláne ešte pridať niečo do dezertov.

recept

(Fero, 31. 8. 2018 19:29)

ja varenie milujem a rozhodne si tento recept pisem

recept

(Nikola, 31. 8. 2018 19:16)

Vôbec to nevyzerá náročne myslím, že by som to mohla zvládnuť.

mňaamka

(Stáza, 31. 8. 2018 19:10)

Ďakujem krásne, dnes večer sa na to pustím, dúfam že sa mi to podarí. :)